Χρήσιμα Tips για μια επιτυχημένη επιχείρηση με την βοήθεια των social media

Ακούτε  συνεχώς να μιλούν για social media, new media, ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινωνικά δίκτυα ή μέσα. Από την εμφάνιση του facebook ο τρόπος επικοινωνίας μας έχει αλλάξει. Τα κοινωνικά δίκτυα έφεραν τη μεγαλύτερη επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε μετά τη διάδοση της κινητής τηλεφωνίας.  Τα social media έχουν τρία μοναδικά πλεονεκτήματα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο, τα οποία έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας:

social 3

1. Αμφίδρομη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο εντελώς δωρεάν

Φανταστείτε τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το facebook και το Google+, σαν ένα οικείο χώρο που μαζεύεστε με τους φίλους, τους γνωστούς, τους συγγενείς σας και μοιράζεστε τα νέα σας. Πράγματι, αυτό περιγράφει με ακρίβεια την αρχική σας σελίδα στο facebook ή στο Google+, όπου βλέπετε σε πραγματικό χρόνο τι κάνουν, τι σκέφτονται, τι λένε  και όλα αυτά χωρίς να μετακινηθείτε από το χώρο σας. Μπορείτε να ανοίξετε διάλογο κατ’ ιδίαν ή με όλη την ομάδα, να μοιραστείτε  κάτι που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν μια τεράστια online παρέα ή ένα group με κοινά ενδιαφέροντα ή μια ομάδα επαγγελματιών και συνεργατών.
Στα social media βρίσκονται και οι πελάτες σας (καταναλωτές ή επιχειρήσεις). Μέσω των social media μπορείτε να διεξάγετε στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, να διαχειριστείτε την εταιρική φήμη, να αυξήσετε τα leads, να παρέχετε customer service, να διαχειριστείτε παράπονα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Οι δυνατότητες επικοινωνίας είναι απεριόριστες και δωρεάν, ή, αν κοστίζουν κάτι, έχουν πολύ υψηλό δείκτη ωφέλειας προς κόστος.

2. Τέλος στους φραγμούς ενημέρωσης και πρόσβασης στη γνώση από όλο τον κόσμο

social 2

Μόνο τα social media βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη δημιουργία περιεχομένου από το χρήστη, στη συμμετοχή και αλληλεπίδραση των χρηστών. Κείμενο, εικόνα, ήχος, multimedia περιεχόμενο: Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει και να μοιραστεί ότι επιθυμεί. Τα νέα διαδίδονται σε όλο τον κόσμο μέσα σε δευτερόλεπτα, μέσω του twitter. Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων συσπειρώνονται για έναν κοινό σκοπό μέσω του facebook. Gurus, μοιράζονται ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις στις οποίες μπορεί να έχει ο καθένας πρόσβαση από όπου κι αν βρίσκεται στον πλανήτη. Ο αναγνώστης του blog μπορεί με μοναδική ευκολία να σχολιάσει, να ρωτήσει, να κριτικάρει και, βέβαια, να ανοίξει διάλογο με το δημιουργό του περιεχομένου ή άλλους αναγνώστες.
Ποτέ στην ιστορία του κόσμου δεν υπήρχε η δυνατότητα να μεταδοθεί μια φήμη ή ένα γεγονός τόσο γρήγορα σε τόσο διαφοροποιημένο κοινό. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τρόπος να προβάλλει μια επιχείρηση το προϊόν της σε όλο τον κόσμο σχεδόν δωρεάν. Ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσε ο καθένας από εμάς να γίνει ορατός και να παρουσιάσει ότι έχει να πει σε όλο τον κόσμο.

3. Δικτύωση και επέκταση επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων χωρίς όρια

Καθώς τα social media αποκτούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, οι δυνατότητες δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων και προσώπων είναι απεριόριστες. Προμηθευτές, συνεργάτες, πελάτες, όλοι είναι εκεί και περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Νέες σχέσεις κοινωνικές, προσωπικές και επαγγελματικές χτίζονται καθημερινά με αφετηρία τα κοινωνικά δίκτυα. Φίλοι από τα παλιά και συγγενείς σε διαφορετικές ηπείρους εντοπίζονται εύκολα και επανασυνδέονται.
Οι γεωγραφικές αποστάσεις εκμηδενίζονται, όπως και οι δυσκολίες πρόσβασης σε πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που σας ενδιαφέρουν. Ποτέ άλλοτε δεν μπορούσατε να κάνετε μια επαγγελματική επαφή τόσο εύκολα, στοχευμένα, γρήγορα και φθηνά, όπως από τα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. LinkedIn).

social 4

Αυτά τα 3 κορυφαία χαρακτηριστικά εξηγούν γιατί τα social media έχουν κυριαρχήσει στον κόσμο της εταιρικής και προσωπικής επικοινωνίας, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Καθώς οι ανάγκες για επικοινωνία εξελίσσονται διαρκώς, η τεχνολογία θα δώσει νέες διαστάσεις στο πώς επικοινωνούμε, διαστάσεις τις οποίες ίσως δεν μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s